Biologische A2A2 kaas


De Boer

Boer Matthijs de Haan uit het Betuwse Ingen kiest bewust voor biologisch boeren. Zijn koeien zijn van het Guernsey en het Fleckvieh ras, wat al eeuwen raszuiver is. Wat opvalt aan de stevige koeien zijn de relatief kleine uiers. Gemiddeld geeft een Nederlandse melkkoe 28 liter melk per dag. ‘Mijn koeien gemiddeld 14 liter, maar het gaat mij om kwaliteit, niet om hoeveelheid.’


De Kaasmakers

De A2A2 melk wordt vervolgens vanuit Ingen naar het plaatsje Kinderdijk vervoerd. Tussen de wereldberoemde molens staat de kaasmakerij van Biokaas Kinderdijk waar al jarenlange biologische kaas wordt gemaakt.. Voor het bereiden van de kaas wordt de melk gepasteuriseerd en gebruik gemaakt van vegetarisch stremsel. Ook worden er geen geur- of kleurstoffen aan de melk toegevoegd.


De Kaasmeesters

Als de kazen circa twee weken oud zijn worden ze naar het rijpingspakhuis in Kerkdriel gebracht. Hier kunnen de kazen in alle rust op natuurlijke wijze verder rijpen tot ze de juiste leeftijd hebben. De kazen rijpen in een speciaal klimaat om ervoor te zorgen dat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen. Regelmatig worden de kazen gekeerd en gekeurd door de kaasmeesters met behulp van een speciale kaasboor.